poliuretán szilent

A poliuretán szilentek beépítése különösen a versenyautók szerelmesei körében népszerű. Talán nem is kell ecsetelni, hogy egy keményebb poliuretán gumiból készült szilent milyen hatással van a vezetésre, a menetstabilitásra és kormányzásra egyaránt. Nem is beszélve a tartósságról.

Egy házilag készített szilent kézzel készített szilent 

A szilentek több okból is meghibásodhatnak:

 

 • az anyag normális kopása, fáradása miatt;
 • alacsony minőségű , esetleg rossz tervezésű konstrukció;
 • agresszív vezetés;
 • extrém időjárási tényezők hatására;
 • szilent blokkoknál az autó felfüggeszése helytelen;
 • helytelen, nem szakszerű beépítés

 

Szilent gyártás

 

Hagyományosan az autó rezgéscsillapító gumielemeit vulkanizált gumiból gyártják és melegen sajtolják formába, azaz sütik. Ezek tervezésekor a mérnökök számos szempontot vesznek figyelembe, az egyik döntő biztosan az, hogy az anyag elfogadható műszaki tulajdonságai mellett egyszerű technológiával gyártható, ami automatizálható és így az önköltsége alacsony. Nem beszélve az alapanyag olcsóságáról. Így aztán szinte kivétel nélkül ezeket építik be az új autókba.

Idővel aztán rájöttek, hogy a hagyományos anyagokat korszerűbbekkel is lehet helyettesíteni. Például poliuretánnal. Ez egy olyan műanyag, aminek mechanikai, szilárdsági tulajdonságai megfelelő adalékokkal széles skálán változtatható, beállítható.

A 90-es években így kezdtek szilenteket gyártani ebből az anyagból és néhány ügyes vállalkozás üzleti lehetőséget is látott ebben.

A poliuretán szilent iránt mutatkozó igény növekedésével olyan márkák jelentek meg a piacon, mint a Strongflex vagy a Powerflex. Ezek széles kínálattal, ámde magas árakkal és/vagy a kereskedelemben szokatlanul hosszú szállítási határidővel kínálják ma is a termékeket.

 

A poliuretánt mindig két komponensből, poliol és izocianát összekeverésével állítjuk elő.

Ipari körülmények között a keverés és a szerszámba juttatás géppel történik.

A legtöbb poliuretán gyanta kézi feldolgozásra is alkalmas, ezért ez otthon is elvégezhető meglehetősen pontosan. 

Ehhez elegendő megnéznünk néhány képet, melyekkel ezeket a termékeket kínálják. Aki kicsit is járatos a műszaki technológiákban, hovatovább foglalkozott már gyanták öntésével, rögtön felismerheti a kézi gyártás nyomait. A fröccsöntő technológia ugyanis annyira magas szintű már, hogy egy adott műanyag terméket szinte millió számra mikron mm-es pontossággal tudnak tökéletes felületi minőséggel gyártani.

kézzel készített szilent 2
kézzel készített szilent 2
kézzel készített szilent 3
kézzel készített szilent 3

Nem ez a helyzet a kézi öntésnél, bár fontos megjegyezni, hogy ez nem befolyásolja érdemben a szilent működési minőségét.

 

Elgondolkodtató tehát- miért ne öntenénk ki mi magunk a szilenteket? Ha jobban megnézzük egyes cégek termékeit, láthatjuk hogy azokat is kézzel gyártják.

 

De nézzük, mire is van szükségünk.

1. Szilent felújításakor, amikor csak a gumi rész ment tönkre és hordozó fém persely vagy hüvely használható, akkor többnyire elég a gyantát a megfelelő helyre önteni és kész is vagyunk.

2. Más a helyzet, ha a rezgéscsillapító gumit külön akarjuk előállítani. Akkor még szükségünk lesz egy szilikon öntőformára is. Ezt azonban könnyen elkészíthetjük, amivel aztán rengeteg poliuretán szilentet önthetünk.


-Ritkán fordul elő, hogy minden szilent egyszerre megy tönkre, ezért egy erdeti pédány mindig rendelkezésre áll. Ezt kell használni, mint mesterepédányt, erről kell mintát venni.

A módszert egy pédán keresztül mutatjuk be.

 

Lengőkar szilent cseréje házilag

1. Az ép darabról először mintát veszünk, azaz elkészítjük a szilikon formát.

2. Ebben elhelyezzük a rendelkezésre álló perselyt.

3. Összekeverjük a választott poliuretán gyanta komponenseit, majd beleöntjük a formába.

 

Ennyi az egész!

 

Lengőkar szilent

 

Kalkuláljunk árat is: Egy átlagos szilent térfogata kb. 50 cm2, az uretán sűrűsége 1.2 g/cm3.

Tehát 2 db szilent öntéséhez felhasznált uretán kb. 3000 Ft.

A szilikon forma kb. 1500 ft, de ezt csak egyszer kell elkészíteni, amivel akár 100 darabot is gyárthatunk.

 

Ha érez magában annyi gyakorlatiasságot, hogy ezek után maga is vállalkozna egy olcsó poliuretán szilent kiöntéséhez, nézze meg a kis kiszerelésű szilent öntőgyantánkat!

 

De nem csak a lengőkar szilentet készíthetjük el házilag. Néhány olyan rezgéscsillapító autóalkatrész, ahol alkalmazhatjuk mind ezeket az anyagokat, mind pedig a kézi feldolgolzást.


A gépkocsikba beépített legjellemzőbb rezgéscsillapítók a következők:

 • szilent blokk
 • stabilizátor szilent
 • hátsó híd szilent
 • lengéscsillapító szilent
 • futómű szilent
 • toronycsapágy szilent
 • bölcső szilent

 

Ezeket azonban konstrukció, alak szerint is csoportosíthatjuk, azaz melyeknek a cseréje jelenti a nagyobb kihívást, ha saját készítésű szilentben gondolkodunk.

1. Ha adott a persely és a hüvely és nem kell hogy a gumi abban mozogni tudjon.

2. Ha az előző szerint a rugalmas anyagot úgy kell kiönteni, hogy az a házban és vagy a hüvelyben elmozdulhasson.

3. Ha egyéb valamilyen okból csak a gumibetétet kell pótolni és kiönteni egy adott formára és rendelkezésre áll a cserélendő alkatrész.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. stripe_com