poliuretán szilent

A poliuretán szilentek beépítése különösen a versenyautók szerelmesei körében népszerű. Talán nem is kell ecsetelni, hogy egy keményebb poliuretán gumiból készült szilent milyen hatással van a vezetésre, a menetstabilitásra és kormányzásra egyaránt. Nem is beszélve a tartósságról.

 

Szilent gyártás

A poliuretán szilent iránt mutatkozó igény növekedésével olyan márkák jelentek meg a piacon, mint a Strongflex vagy a Powerflex. Ezek széles kínálattal, ámde magas árakkal és/vagy a kereskedelemben szokatlanul hosszú szállítási határidővel kínálják a termékeket.

 

Ezért igencsak elgondolkodtató - miért ne gyártanánk le mi magunk a szükséges szilenteket? Ha jobban megnézzük egyes cégek termékeit, láthatjuk hogy azokat is kézzel gyártják.

A poliuretánt, mint műanyagot mindig két alavető komponensből, poliol és izocianát összekeverésével állítjuk elő. Ipari körülmények között a keverés és a szerszámba juttatás (automatizált) géppel történik. Viszont ez az egyszerű folyamat manuálisan is elvégezhető meglehetősen pontosan. Ezért a legtöbb poliuretán gyanta kézi feldolgozásra is alkalmas.

 

De nézzük, mire is van szükségünk.

A.) Szilent felújításakor, amikor csak a gumi rész ment tönkre és hordozó fém persely vagy hüvely használható, akkor többnyire elég a gyantát a megfelelő helyre önteni és kész is vagyunk.

A fémházas szilentekhez a szükséges poliuretánt a következő módon kalkulálhatjuk:

 


B.) Más a helyzet, ha a rezgéscsillapító gumit külön akarjuk előállítani. Akkor még szükségünk lesz egy szilikon öntőformára is. Ezt azonban könnyen elkészíthetjük, amivel aztán rengeteg poliuretán szilentet önthetünk.
-Ritkán fordul elő, hogy minden szilent egyszerre megy tönkre, ezért egy erdeti pédány mindig rendelkezésre áll. Ezt kell használni, mint mesterepédányt, erről kell mintát venni.

A módszert egy pédán keresztül mutatjuk be.

Lengőkar szilent cseréje házilag.
1. Az ép darabról először mintát veszünk, azaz elkészítjük a szilikon formát.
2. Ebben elhelyezzük a rendelkezésre álló perselyt.
3. Összekeverjük a választott poliuretán gyanta komponenseit, majd beleöntjük a formába.
Ennyi az egész.

Kalkuláljunk árat is: Egy átlagos szilent térfogata kb. 50 cm2, az uretán sűrűsége 1.2 g/cm3. Tehát 2 szilent öntéséhez felhasznált uretán kb 3000 Ft. A szilikon forma kb. 1500 ft, de ezt csak egyszer kell elkészíteni, amivel akár 100 darabot is gyárthatunk.