Gyakran Ismételt Kérdések

 

Kattintson a kategóriára és megjelennek a poliuretánnal, szilikon formával és epoxi gyantával kapcsolatos legfonosabb kérdések

A. Általános és szállítással kapcsolatos kérdések

1. Szállítunk-e utánvéttel?

Igen, a feltételekről tájékozódjon a láblécben található szállítás és fizetés pontok alatt.

2. Gyanták szavatossági, eltarthatósági ill. felhasználhatósági ideje mekkora?

A szilikon gyanták szinte örökéletűek. A komponensek zárt, sötét, hűvös helyen tárolva több évig megőrzik felhasználhatóságukat. 

3. A gyanta nem köt meg.

a) Győződjunk meg róla, hogy a leírásnak megfelelő szükséges idő eltelt-e. b) Vegyük figyelembe a környezeti hőmérsékletet. c) A komponensek megfelelő idejű és intenzitású elkeverése elengedhetetlen. d) Tartsuk be a leírásnak megfelelő tömeg ill. volumenarányokat.

4. A kikeményedett epoxigyanta vagy más poliuretán és egyéb anyag buborékos maradt.

Valószínűleg nem légtelenítettük az összekevert gyantát. Esetleg nem a megfelelő öntési technikát választottuk és a levegő beszorult a mesterdarab adott helyén.

5. Hogyan kerülhetem el a buborékokat?

Erre több lehetőség is adódik. a)  Szilikon esetében magasról, vékony sugárban végezzük az öntést b) Használhatunk kézi vákuumozó pumpát a megfelelő vákuumedényhez vagy befőttesüveghez. c) A leghatékonyabb módszer egy vákuumszivattyú beszerzése. Ezt használhatjuk kereskedelmi vákuumedényhez vagy erre a célra átalakíthatunk egy megfelelő nyomástartó edényt ill. kuktát.

6. Az öntőformába beleragadt az anyag, poliuretán, ivory, elfenbein, epoxigyanta stb.

Öntőformának használjunk szilikont, melyhez semmi sem tapad. Hosszú idő után pl. több tucat kivétel után a szilikon is amortizálódik, roncsolódik. Más anyagból készült öntőforma esetén a formaleválasztó használata kötelező. Ugyanakkor ez szilikonból készült formák esetén is ajánlott.

7. Mennyire veszélyes, ártalmas a poliuretán?

A kikeményedett poliuretán egyáltalán nem ártalmas. A poliuretán izocianát komponensére kell nagyobb figyelmet fordítanunk. A szellőzés biztosítása, a védőkesztyű használata mellett a kis mennyiségű kitettség nem jelent nagy veszélyt. A részletes figyelmeztető mondatokat a csomagolás tartalmazza. Mindenkor tartsuk be a biztonsági előírásokat.

8. Mennyire veszélyes az epoxigyanta?

A kikeményedett epoxigyanta egyáltalán nem veszélyes. A komponensekkel azonban körültekintően kell bánni.

9. Beszáradt a PUR vagy más műgyanta.

Különösen a poliuretán gyanta izocianát komponense hajlamos a kikristályosodásra. Egyes esetekben ez megfelelő hőmérsékleten visszafolyósítható. A legcélravezetőbb, ha megfelelő légmentes tárolással védekezünk ez ellen. A gyantáknak a legtöbb esetben nem csak a levegő oxigéntartalma, hanem a nedvesség is az ellensége.

10. Kikristályosodott az izocianát.

A poliuretánok izocianát komponense a levegővel való érintkezés hatására kikristályosodik. Légmentes tárolással ez megelőzhető, amivel lényegesen meghosszabíthatjuk az etarthatósági időt. Néhány típusnál, az elasztomereknék (PUR gumiknál) lehetséges az izocianát újrafolyósítása. Ezt kb. 50 C fokon történő hőkezeléssel érhetjük el.

11. Felhabosodott a PUR öntvény.

A poliuretán gyanta legnagyobb ellensége a víz ill. bármilyen nedvesség. Ha az anyagokat vagy a keverés során a keveréket víz, vízpára éri akkor kémiai reakció alatt szén-dioxid keletkezik. Ez okozza a habosodást, mely egy idő után a kikeményedés során már nem tud az öntvényből eltávozni. Megoldás, hogy száraz szerszámokkal dolgozzunk. Továbbá ároljuk az anyagokat száraz, sötét, hűvös helyen. Lehetőleg vákuum alatt.

12. Szállítunk-e nagy mennyiséget?

Csak kis mennyiséggel foglalkozunk. Nagyobb mennyiségben javasoljuk a gyártótól vagy külföldi gyártó esetében a kizárólagos importőrtől való beszerzést.

13. A csomagban nem a rendelt öntőformák vannak.

Előfordulhat, hogy egy öntőforma felcserélődik. Naponta elég sok csomagot készítünk elő, mely minden figyelem ellénére hibázási lehetőséget is hordoz. Ilyen esetbén kérjük jelezze ügyfélszolgálatunkon és a cserét díjmentesen elvégezzük.

14. Hidegben miért nem szállítunk ki csomagpontba?

Kiszállítunk, de egyes anyagokat nem szívesen ajánljuk. Pl. az epoxigyanta megfagy és ilyenkor tönkremehet. Más anyagokat pl. szilikon ez nem nagyon befolyásol. Téli időszakban a rendelés előtt kérje szakértőnk tanácsát !

15. Milyen anyagból készült edényeket, keverőszárat stb. használjunk?

A polipropilénből vagy polietilénből készült tárgyakhoz, szerszámokhoz nem tapad semmi, ezért ez mindig biztos kiindulópont lehet. Azonban lehetséges, hogy egy adott edény vagy keverőszár nem ebből készül, ill. ebből csak nehezen beszerezhető vagy drága. Érdemes ezt is figyelembe venni és egyszerhasználatos, de olcsó eszközökbe gondolkodni.

16. Mit kezdjünk a feleslegessé vált anyagokkal?

Semmi esetre se dobjuk a szemetesbe. Legjobb megoldás, ha megkeressük a legközelebbi vegyianyag gyűjtőt. Egyébként a maradék de már nem kívánatos, tönkrement, beszennyeződött anyagok komponensét (természetesen az egyébként egymáshoz valókat) bekeverjük. Így már akár a szemetesbe is dobható. A kikeményedett poliuretán, epoxigyanta nem veszélyes!

17. Meddig tartható el biztonságosan a PUR ill. az epoxigyanta?

Cégünk az eltarthatóságot megfelelő tárolás esetén 6 hónapban határozza meg. Tapasztalatunk szerint azonban a vákuumban tartott anyagok akár 2-3 évig is eltarthatók.

18. Megrendeltem, előre fizettem, de az áru nem érkezett meg.

Az áru feladásakor vevőinket emailben értesítjük, melyhez a futárszolgálat szerinti követőkód is megtalálható. Érdemes először az áru hollétét ezzel a kóddal ellenőrizni. Amennyiben nem jár sikerrel, kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat!

19. A kikeményedett terméknek nem a várt műszaki tulajdonságait tapasztaljuk.     

Rossz keverési arány, nem megfelelő hőmérséklet, rossz tárolási körülmények stb. Komplikáltabb esetekben hívja tanácsadónkat!

B. Poliuretánnal kapcsolatos kérdések kezdő érdeklődők részére

1. Hogyan mérjem és keverjem össze a poliuretán öntőgyantákat?

A poliuretán öntőgyantákat precíz méréssel és alapos keveréssel kell elegyíteni. Mérje ki a gyártó által ajánlott arányban az A és B komponenst, majd keverje össze azokat addig, amíg egyenletes színű és textúrájú nem lesz. Ügyeljen rá, hogy az arány tömeg vagy térfogatban van-e meghatározva.

2. Mennyi az fazékidó idő a poliuretán öntőgyantáknál?

A poliuretán öntőgyanták fazékideje változó lehet, de általában 1-8 percig tarthat, attól függően, hogy milyen típusú gyantát használ. Fazékidó alatt azt a szubjektív időtartamot értjük, amíg a gyantával még dolgozni lehet. Ezután már túl viszkózus és nem önthető lesz.

3. Mennyi idő alatt köt meg a poliuretán öntőgyanta?

A poliuretán öntőgyanta kötési ideje a terméktől és a környezeti hőmérséklettől függően 20 perc és több óra között változhat. Azt szoktuk tanácsolni, hogy minden kiöntött darabot csak 1-2 nap elteltével vegyük igénybe, függetlenül attól, hogy már azt kivettük a szerszámból.

4. Milyen biztonsági előírásokat kell betartani a használatkor?

A poliuretán öntőgyantákkal való munka során viseljen védőkesztyűt és szemvédelmet, és dolgozzon jól szellőző helyiségben. A két komponens közül az izocianátra ügyeljen különösen. Hosszabb vagy rendszeres munka esetén használjon ABEK1 szűrőbetéttel ellátott maszkot.

5. Hogyan adhatok hozzá színt a poliuretán öntőgyantákhoz?

Színezéshez csak speciális gyanta pigmentet vagy festéket használjon, és keverje azt az öntőgyanta poliol komponenséhez a gyártó utasításai szerint. Általában 3-4 tömeg % fölött már ronthatja a végtermék tulajdonságait.

6. Hogyan érhetek el különböző keménységi szinteket poliuretán öntőgyantákkal?

A különböző keménységi szintek eléréséhez válassza ki a megfelelő gyanta típust, és kövesse a gyártó keverési és kezelési utasításait. Egy adott típusű poliuretán gyanta keménysége a keverési arány változtatásával nem módosítható.

7. Mi a poliuretán öntőgyanták lejárati ideje?

A poliuretán öntőgyanták lejárati ideje a gyártótól és a tárolási körülményektől függően 6 hónaptól akár több évig is terjedhet. A légmentes zárást minden esetben biztosítani kell különösen a poliol esetében. Ennek hiányában néhány hét vagy szabadon hagyva akár pár nap alatt is tönkre mehet. Ajánlatos még sötét helyen, 15-20 fok között tárolni.

8. Használhatom a poliuretán öntőgyantákat rugalmas tárgyak készítéséhez?

Igen, a poliuretán öntőgyantákat felhasználhatja rugalmas tárgyak készítésére, amennyiben a választott gyanta típusa erre alkalmas. A Shore "D" keménység között is van enyhén rugalmas, de ha hajlékony vagy akár gumiszerű anyagot keres, azt az elasztomerek között talál. Ezek keménysége a Shore "A" skálán van megadva.

9. Használhatom a poliuretán öntőgyantákat kültéri projektekhez?

Néhány poliuretán öntőgyantát kifejezetten kültéri használatra fejlesztettek ki, ellenállva az időjárás viszontagságainak, de ellenőrizze a termék specifikációit. A poliuretánok gyakran nem UV állók, ahhoz speciális bevonattal kell ellátni.

10. Hogyan tisztítsam meg és távolítsam el a megszilárdult poliuretán öntőgyantákat?

A megszilárdult poliuretán öntőgyantákat mechanikus módszerekkel, mint például vésővel vagy csiszolással távolíthatja el, de bizonyos oldószerek is hatékonyak lehetnek ebben a folyamatban. Sajnos a ruhára cseppent anyag ellen nincs jó megoldás. Ahogy mások mondják, csak az olló segít.

C. Poliuretánnal kapcsolatos kérdések haladók részére

1. Mi a különbség a poliuretán öntőgyanták és a poliuretán elasztomerek között?

A poliuretán öntőgyanták és poliuretán elasztomerek közötti fő különbség a rugalmasságukban és mechanikai tulajdonságaikban rejlik. Míg az öntőgyanták többnyire merevebb, szilárd tárgyak készítésére alkalmasak, az elasztomerek rugalmasabbak, így inkább gumihoz hasonló termékekhez ideálisak. Az öntőgyanták tipikusan 40 és 85 Shore "D" kemyénségűek, az elasztomerek 30 tól 95 Shore "A" között vannak.

2. Milyen tényezők befolyásolják a poliuretán öntőgyanták kötési idejét?

A poliuretán öntőgyanták kötési idejét több tényező is befolyásolhatja, mint például a környezeti hőmérséklet, a páratartalom, a gyanta összetétele, valamint az A és B komponens pontos aránya. A kötési idő rövidülhet melegebb környezetben. Érdemes azonban betartani a normál szobahómérsékletet, mert így garantált a gyártó által magadott minden műszaki paraméter.

3. Hogyan készíthetek áttetsző vagy átlátszó tárgyakat poliuretán öntőgyantával?

Áttetsző vagy átlátszó tárgyakat készíthet poliuretán öntőgyantával úgy, hogy tiszta, átlátszó öntőgyantát választ és biztosítja a megfelelő keverési és öntési technikát. A buborékok és egyéb hibák elkerülése érdekében lassan és óvatosan öntse a gyantát, és szükség esetén használjon vákuumos vagy nyomás alatti öntési módszereket. Webshopunkban egy ilyet talál, de sajnos a kereskedelmi forgalomban viszonylag ritka az áttetsző poliuretán.

4. Milyen szempontokat kell figyelembe venni nagy tárgyak öntésénél poliuretán öntőgyantával?

Nagy tárgyak öntésénél (kb 200 gramm felett) a zsugorodás, a hőfejlődés és a súly miatt kialakuló feszültségek figyelembe vételére van szükség. Lassan kötő gyantákat érdemes használni a hőfejlődés csökkentésére, és több lépésben történő öntés javasolt az egyenletes kötés biztosítása érdekében. Egy rész glesedése de még a teljes kikeményedés előtt öntsük a második részt.

5. Használhatom a poliuretán öntőgyantákat formák készítésére?

Igen, a poliuretán öntőgyanták kiválóan használhatóak formák és öntőformák készítésére is. A gyantáknak megvan a szükséges merevségük és részletességük ahhoz, hogy pontos másolatokat készíthessenek a kívánt tárgyakról. Bár igen kicsi (néhány ezrelék) értékben zsugorodnak, ha precíz méretpontos darabokat kell készítenie, használjon adalékanyagot. Pl. Titán dioxidot.

6. Milyen utókezelési lehetőségek vannak poliuretán öntőgyanták esetén?

A poliuretán öntőgyanták esetében az utókezelés magában foglalhatja a csiszolást, polírozást, festést vagy lakkbevonat alkalmazását a kívánt esztétikai és fizikai tulajdonságok eléréséhez. A pontos múszaki paraméterek eléréséhez a legtöbb gyártó hőkezelést is előír illetve javasol. Ezt csak az igazi specialisták alkalmazzák.

7. Adhatok hozzá töltőanyagokat vagy adalékokat poliuretán öntőgyantákhoz speciális tulajdonságok eléréséhez?

Töltőanyagok és adalékok hozzáadásával növelhető a poliuretán öntőgyanták sűrűsége, keménysége, rugalmassága, kopásállósága, tűzállósága, hóvezetősége vagy más fizikai tulajdonságai. Fontos azonban, hogy a hozzáadott anyagok kompatibilisek legyenek a gyantával, és ne befolyásolják hátrányosan annak kötési folyamatát.

8. Hogyan érhetek el sima felületű tárgyakat poliuretán öntőgyanta öntésével?

Sima felületű tárgyak eléréséhez gondoskodni kell a forma simaságáról és a gyanta alapos keveréséről, hogy elkerüljük a buborékokat. Ezenkívül az öntés után csiszolással és polírozással érhető el a tökéletesen sima felület. A legigényesebb megoldás pedig a bevonatolás, festés vagy lakkozás adja.

9. Milyen hőmérsékleti korlátozások vannak a poliuretán öntőgyanták esetén?

A poliuretán öntőgyanták használatakor a hőmérsékleti korlátozásokat különös figyelemmel kell kezelni. Ezek a gyanták általában a gyártó által meghatározott hőmérsékleti tartományon belül kötnek meg és működnek optimálisan. A túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet befolyásolhatja a gyanta viselkedését, megkötési idejét és végső tulajdonságait. A magas hőmérséklet például felgyorsíthatja a kötési folyamatot, míg az alacsony lassíthatja, vagy akár meg is állíthatja azt. Öntéshez a 22-26 C fok közötti tartomány ideális.

10. Készíthetek habhoz hasonló szerkezeteket poliuretán öntőgyantával?

Poliuretán öntőgyantával habhoz hasonló szerkezeteket is létrehozhat, ha olyan gyantát választ, amely mikroszkopikus levegőbuborékok bevezetésével képes habosított állapotban megkötni. Ezek a speciális habosított gyanták kiválóak lehetnek könnyű, de stabil tárgyak készítésére. A gyártási folyamat során figyelemmel kell lenni a levegő bevezetésére és egyenletes elosztására a gyanta keverékben, hogy a habos szerkezet homogén legyen. Ezek a habosított gyanták különösen hasznosak lehetnek szigetelési célokra vagy könnyű, de tartós komponensek létrehozására. Azonban az otthoni felhasználhoz legmegfelelőbb az eleve habosodó poliuretánnak kínált anyagok.

D. Szilikon forma kérdések kezdő érdeklődőknek

1. Hogyan készíthetek otthon szilikon formákat?

Otthon szilikon formát úgy készíthet, hogy beszerez egy kereskedelmi forgalomban kapható kétkomponensű szilikont, és tanulmányozza a használati utasítást. Győződjön meg róla, hogy a modell, amiről formát szeretne készíteni, tiszta és száraz, kénmentes. A mesterpéldány köré építsen kalodát. A szilikon komponensek összekeverése után öntse rá a modellre, és hagyja megkötni.

2. Milyen keménységű szilikont kell választanom a formakészítéshez?

A szilikon formakészítéshez a projekt jellegétől függően válasszon keménységet. Általánosságban, minél részletgazdagabb a forma, annál puhább szilikont érdemes választani, hogy a forma könnyebben eltávolítható legyen a modellről anélkül, hogy károsodna. A nagyobb méretű és különesen alámetszéseket nem tartalmazó formákat pedig nagyobb keménységű anyagokból készítsen.

3. Milyen eszközökre van szükségem a szilikonforma készítéshez?

A szilikonforma készítéshez szüksége lesz keverőedényre, keverőpálcára vagy villára, precíziós mérlegre a szilikon komponensek pontos kiméréséhez. Esetleg formaleválasztó anyagra a modell könnyebb eltávolításához, és egy sima munkafelületre. Kalodát készíthet műanyag lemezekból, poharakból és technika gyurma felhasználásával is.

4. Hogyan használjan a formaleválasztó anyagot a szilikonforma készítésekor?

Formaleválasztót úgy alkalmazhat a formakészítéshez, hogy egy vékony rétegben felviszi a modellre mielőtt a szilikon gyantát ráönti. Ez segíthet megakadályozni a szilikon és a modell közötti tapadást, így könnyebb lesz eltávolítani a formát. Bár a szilikon nem ragad szinte semmilyen anyaghoz, kivéve magát a szilikont, a formaleválasztó használatával elkerülheti a bonyolult formák szakadását.

5. Használhatom többször a szilikon formákat?

A szilikon formákat többször is használhatja, ha megfelelően tisztítja és tárolja őket. A szilikon anyaga ellenáll a többszöri használatnak, feltéve, hogy nem éri extrém hőhatás vagy éles tárgyak. Egy átlagos szilikonformával néhány tíz darabot önthetünk megfelelő minsőgben, de formaleválasztó használatával ez megtöbbszözrözhető. Figyelem a gyanta öntésekor NEM szilikon leválasztót, hanem az öntőgyantával kompatibilis, pl. epoxi vagy poliuretán formaleválsztót kell használni!

6. Hogyan előzhetem meg a levegőbuborékokat a szilikon formában?

A levegőbuborékok megelőzésére öntsön lassan és óvatosan vékony sugárban, hogy a szilikon fokozatosan töltse ki a formát, vagy használjon vákuumkamrát. Ipari körülmények között először vákuum alatt eltávolítjuk a buborékok nagy részét, a forma kiöntése után megkötés előtt pedig a szilikont nyomás alá helyezzük, ami a megmaradt buborékokat teljesen összenyomja, így szünteti meg. Ilyen berendezések hiányában vegye figyelembe a kikeményedési időt, ugyanis a hosszabb kötési idő alatt több buborék távozk a rendszerből.

7. Hogyan tisztítsam és tároljam a szilikon formákat?

A szilikon formákat langyos szappanos vízzel tisztítsa meg, és tárolja őket egy száraz, hűvös helyen, távol közvetlen napfénytől és hőforrásoktól, hogy megőrizzék rugalmasságukat és formájukat. Ügyeljen arra, hogy a formát ne érje erőhatás, mert iővel kúszásra hajlamos, azaz feszültség hatására deformálódhat.

8. Használhatom az élelmiszeripari minőségű szilikon formákat kézműves célra?

Az élelmiszeripari minőségű szilikon formákat kézműves célra is használhatja, hiszen ezek biztonságosak az élelmiszerekkel való érintkezésre, így más alkalmazásokra is megfelelnek. A gyakorlatban az élelmiszeripari szilkonoknak többnyire a sütőformáknál, amiket magas hómérsékleten használnak, van relevanciájuk. A kikeményedett szilikonok teljesen ártalmatlan anyagok.

9. Hogyan adhatok hozzá szinezőt a szilikon formákhoz?

Szinezheti a szilikon formákat szilikon festékkel vagy pigmenttel, amit közvetlenül a szilikon keverékhez adhat, mielőtt a formába önti. Ügyeljen arra, hogy egyenletesen keverje el a színt. Ha gyorsan kötő szilikon használ, akkor először érdemesebb a bázis komponenshez adni, elkeverni, majd a másik komponenssel elegyíteni.

10. Használhatom azonnal a szilikon formát az anyag öntése után?

Természetesen a szilikonnak ki kell keményednie, meg kell kötnie mielótt bontjuk a mesterpéldányt. Ez azonban nem mindig jelenti a kémia reakció tökéletes lejátszódását. A gyártó utasításai adnak tájékoztatást arról, hogy mennyi ideig kell várni a forma használatával. Javaslatunk szerint 1 napot minig várja ki.

E. Szilikon forma kérdések haladóknak

1. Milyen típusú szilikont válasszak a speciális öntési projektekhez?

A speciális öntési alkalmazásokhoz a szilikon választásakor figyelembe kell venni az önteni kívánt tárgy részletességét, a gyanta keménységét és hőállóságát. Különleges feladatokhoz, mint például élelmiszerek formába öntése vagy orvosi felhasználás esetén, élelmiszer- vagy orvosi minőségű szilikonokat kell választani. Ugyanakkor, ha pl. csak a külső bőrfelülettel érintkezik szilikon, mint pl. egyedi lábbetét, lábujj távtartó, szemüveg vagy hallókészülék kényelmi szilikon, úgy bármelyik szilikon küzül választhat, mindegyik ártalmatlan az egészségre. Ilyenkor inkább a funkcionalitás vegye figyelembe ill. a keménységet.

2. Milyen szempontokat kell figyelembe venni a nagyméretű szilikonformák készítésekor?

Nagyméretű szilikon formák készítésekor különös figyelmet kell fordítani a szilikon és a megszilárdulási folyamat kezelésére, a formák megerősítésére és a szilikon öntőgyanta megfelelő mennyiségének kiszámítására. Fontos, hogy a forma ne legyen sem túl vékony, sem túl vastag. Vékonyfaló esetén deformálódhat a beleöntött anyag súlya miatt, a túl vastag pedig nehezézi vagy ellehetetleníti a szerszámbontást, ráadásul drága is a fölösleges anyagfelhasználás miatt.

3. Hogyan készíthetek többrészes szilikonformákat?

Többrészes szilikon formák készítéséhez először készítsen tervet, határozza meg az osztósíkot. A formalevételi modellen jelölje meg az illesztési, találkozási vonalakat. Öntse ki a forma egyik részét, majd kikeményedés után alkalmazzon formaválasztó anyagot a szegmensek közötti megfelelő elkülönítés érdekében. A többi részt óvatosan öntse meg, figyelve arra, hogy a szegmensek pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Használjon több helyen csapokat,melyek később biztosítják a két rész pontos illesztését.

4. Készíthetek átlátszó vagy áttetsző formákat szilikonból?

Átlátszó vagy áttetsző szilikon formákat speciális, átlátszó szilikon gyantával készíthet, ami lehetővé teszi a belső részletek megtekintését az öntési folyamat során, és különösen hasznos, ha pontos illeszkedést igénylő tárgyakat készít. Különösen a bonyolult struktúrájú, szerteágazó modellek esetén szükséges az áttetszőség. A buburékok eltávolítása ilyenkor még fonosabb az átláthatóság javítása érdekében. Ezt vákuumozással, megfelelő öntéstechnikával és a kötési idő meghosszabításával érheti el.

5. Milyen technikákat alkalmazhatok bonyolult felületek, struktúrák készítésére szilikonformákkal?

Bonyolult tervezések készítéséhez a szilikon formákban alkalmazhat szakaszos öntési technikát, a különböző részek, részletek hozzáadását egymás után, vagy a formába behelyezett beépített elemeket, amelyek különféle textúrákat és mintákat hoznak létre. Egy kompexebb figuraöntéshez, ahol a felületi hibamentesség követelmény, a centrifugális öntéstechnika a célravezető. Ipari szinten vákuumöntőgépet használnak, de sajnos ezek a berendezések meglehetősen drágák.

6. Használhatom a szilikon formákat magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz?

A szilikon formákat magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz akkor használhatja, ha a szilikon típusa kifejezetten ilyen célra van tervezve. Ellenőrizze a szilikon műszaki paramétereit és válasszon hőálló típust, ha például fém öntését tervezi. Az átlagos szilikonok 220-240 C fokig bírják, melyekbe alacsony olvadáspontú fémek önthetők, de ólom öntéséhez már speciális 350 C hóállóságú szilikonra van szükség.

7. Hogyan javíthatom a sérült szilikonformát?

Sérült szilikon formát egyszerű szakadás esetén javíthat szilikon ragasztó vagy ugyanazon típusú szilikon gyanta használatával, amiből a forma készült. Tisztítsa meg a sérült területet, alkalmazzon ragasztót vagy gyantát, és hagyja megfelelően megkötni. Saját szilikonnal pedig a szakadás átpántolásával segíthetünk. Sajnos a szilikon mechanikai megmunkálással nem javítható, külünösen egy felület csiszálása, polírozása szinte lehetetlen.

8. Milyen alternatívák vannak a szilikon helyett otthoni formakészítéshez?

A szilikon helyett otthoni formakészítéshez használhat gyurmát, agyagot, viaszt vagy más könnyen formálható anyagokat, de ezek általában nem bírják a szilikon formák sokoldalúságát és tartósságát. Ezen kívül biztosítani kell az öntőanyaggal való kompatibilitást. Pl. ploiuretán öntőformákat készíthetünk beton, keámia, gipsz öntéséhez széles körben. Poliuretán gyantát pedig formaleválasztó használatával önthetünk vele.

9. Készíthetek textúrával rendelkező felületeket szilikonformákkal?

Textúrával rendelkező felületeket szilikon formákkal készíthet úgy, hogy a kívánt textúrát a modell felületére alakítja ki, amelyről a formát veszi. A szilikon pontosan átveszi ezeket a részleteket, így a végeredmény is hűen tükrözi azokat. Az addíciós szilikonjaink 2 mikron pontossággal rendelkeznek a formalevételt illetően, ami azt jelenti, hogy pl. egy korábban véletlen kávé okozta folt is meglátszik a felületen.

10. Hogyan érhetem el a fényes felületet a szilikonformákkal készített tárgyakon?

Fényes felületet szilikon formákkal úgy érhet el, hogy a formát eleve olyan modellől készíti, aminek a felülete fényes, polírozott vagy lakkozott. Az ilyen felületkezelés többszöri és fokozatos csiiszolást, polírozást, festést igényel. Sajnos a szilokonformák felülete mem javítható, fényesíthető. Különösen a többszöri használat rontja a minőséget. Ilyenkor a kiöntött darab felületét kell kezelni, fényesíteni. Illetve új formát kell készíteni.

F. Epoxi gyanta kérdések kezdőknek

1. Hogyan kell keverni az epoxi gyantát?

Az epoxi gyanta keveréséhez először pontosan mérjük ki a gyanta és a térhálósító megfelelő arányát. Ezután öntsük össze a két komponenst egy tiszta, száraz edényben, majd alaposan keverjük össze őket legalább 2-3 percig, hogy homogén keveréket kapjunk. Fontos, hogy alaposan keverjük össze, különben nem fog megfelelően kikeményedni.

2. Milyen mennyiségű epoxi gyanta és térhálósító kell egy adott projekthez?

Az epoxi gyanta és térhálósító (keményítő) mennyisége egy projekthez attól függ, hogy mekkora területet vagy mennyiséget szeretnénk lefedni vele. Ha bevonatolásra használjuk, akkor a szükséges területet 1 mm vastagságával számoljunk. AZ epoxi sűrűsége közel áll a vízéhez kb 1 g/cm3, így ha megvan a térfogat, akkor kicsivel több, de ugyanannyi grammra lesz szükségünk, ahány köbcentimétert számoltunk.

3. Mennyi ideig tart az epoxi gyanta száradása?

Az epoxi gyanta száradási, helyesbbenkötési, kikeményedési ideje függ a termék típusától, a hőmérséklettől és a páratartalomtól. Általában 24-72 óra szükséges a teljes megkötéshez. Fontos, hogy a száradási időtartam alatt a felületet védjük a portól és más szennyeződésektől.

4. Hogyan lehet eltávolítani az epoxi gyantát az eszközökről?

Az epoxi gyanta eltávolításához használhatunk acetont vagy más hígítószereket, amelyek feloldják a gyantát. Vigyük fel a hígítót a gyantás felületre, és töröljük le a gyantát. Nagyon fontos védókesztyű használata, mert feloldott epoxi a bőrön keresztül még könnyebben felszívódik.

5. Milyen felületekre lehet felvinni az epoxi gyantát?

Az epoxi gyanta számos felületre felvihető, beleértve a fa, fém, műanyag, üveg és kerámia felületeket. Fontos, hogy a felület tiszta, por- és zsírmentes legyen a megfelelő tapadás érdekében.

6. Hogyan lehet elkerülni a buborékokat az epoxi gyantában?

A buborékok elkerülése érdekében lassan és óvatosan keverjük össze az epoxi gyantát, hogy ne kerüljön sok levegőbuborék a keverékbe. A jó minőségű epoxiból a hosszú gélesedési idó miatt magától eltávoznak a buborékok. Igéyesebb esetben, használjunk vákuumkamrát ennek felgyorsítására.

7. Milyen típusú festékeket lehet használni az epoxi gyantával?

Az epoxi gyantával használhatunk különböző típusú festékeket, például pigmenteket. Fontos, hogy a festéket kompatibilis legyen az epoxi gyantával, és alaposan keverjük össze őket a kívánt szín és textúra eléréséhez. Elkéspzelhető, hogy nem gyári festék is alkalmazható, de ne kockztassuk aprojektet, mert előfordulhat, hogy az anyag nem köt meg.

8. Milyen biztonsági intézkedéseket kell betartani az epoxi gyanta használata során?

Az epoxi gyanta használata során fontos viselni védőfelszereléseket, mint például kesztyűt, védőszemüveget és maszkot a gőzök belélegzésének megakadályozására. Használjuk jól szellőző helyiségben, és kerüljük a hőforrásokat vagy nyílt lángot a gyantával való munka során. Ugyanakkor a veszélyek mérlegelésekor fontos figyelembe venni a kitettséget, a felhasználni kívánt mennyiséget és a gyakoriságot. A két komponens közül térhálósító a veszélyesebb.

9. Hogyan lehet eltávolítani az epoxi gyantát a ruházatról?

Ha az epoxi gyanta a ruházatunkra ragadt, akkor próbáljuk meg gyorsan megszabadítani tőle még nedves állapotban, és ne hagyjuk megszáradni. Használjunk acetont vagy más hígítószereket a gyanta feloldásához, majd alaposan mossuk ki a ruhát meleg vízzel és mosószerrel.

10. Milyen módon lehet csiszolni az epoxi gyantát a kívánt alakúra?

Az epoxi gyanta csiszolásához használhatunk finomcsiszoló papírt vagy csiszolókorongot a megfelelő alak és simaság eléréséhez. Kezdjünk durvább szemcséjű csiszolópapírral, majd fokozatosan váltogassunk finomabb szemcséjű papírokra a kívánt felületi finomság eléréséhez. Ne felejtsük el a védőmaszkot és szemüveget viselni a csiszolás során a por belélegzésének és a szembe kerülésének elkerülése érdekében.

paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. stripe_com