Gyakran Ismételt Kérdések

   

  • 1. Szállítunk-e utánvéttel? 

   Igen, a feltételekről tájékozódjon a láblécben található szállítás és fizetés pontok alatt.

   

  • 2. Gyanták szavatossági, eltarthatósági ill. felhasználhatósági ideje mekkora?

   A szilikon gyanták szinte örökéletűek. A komponensek zárt, sötét, hűvös helyen tárolva több évig megőrzik felhasználhatóságukat. 

   

  • 3. A gyanta nem köt meg.


   a) Győződjunk meg róla, hogy a leírásnak megfelelő szükséges idő eltelt-e.

   b) Vegyük figyelembe a környezeti hőmérsékletet.
   c) A komponensek megfelelő idejű és intenzitású elkeverése elengedhetetlen.
   d) Tartsuk be a leírásnak megfelelő tömeg ill. volumenarányokat.

  • 4. A kikeményedett epoxigyanta vagy más poliuretán és egyéb anyag buborékos maradt.


   Valószínűleg nem légtelenítettük az összekevert gyantát.
   Esetleg nem a megfelelő öntési technikát választottuk és a levegő beszorult a mesterdarab adott helyén.

   

  • 5. Hogyan kerülhetem el a buborékokat?


   Erre több lehetőség is adódik.


   a)  Szilikon esetében magasról, vékony sugárban végezzük az öntést
   b) Használhatunk kézi vákuumozó pumpát a megfelelő vákuumedényhez vagy befőttesüveghez.
   c) A leghatékonyabb módszer egy vákuumszivattyú beszerzése. Ezt használhatjuk kereskedelmi vákuumedényhez vagy erre a célra átalakíthatunk egy megfelelő nyomástartó edényt ill. kuktát.

   

  • 6. Az öntőformába beleragadt az anyag, poliuretán, ivory, elfenbein, epoxigyanta stb.


   Öntőformának használjunk szilikont, melyhez semmi sem tapad. Hosszú idő után pl. több tucat kivétel után a szilikon is amortizálódik, roncsolódik.
   Más anyagból készült öntőforma esetén a formaleválasztó használata kötelező. Ugyanakkor ez szilikonból készült formák esetén is ajánlott.

   

  • 7. Mennyire veszélyes, ártalmas a poliuretán?


   A kikeményedett poliuretán egyáltalán nem ártalmas. A poliuretán izocianát komponensére kell nagyobb figyelmet fordítanunk. A szellőzés biztosítása, a védőkesztyű használata mellett a kis mennyiségű kitettség nem jelent nagy veszélyt. A részletes figyelmeztető mondatokat a csomagolás tartalmazza. Mindenkor tartsuk be a biztonsági előírásokat.

   

  • 8. Mennyire veszélyes az epoxigyanta?


   A kikeményedett epoxigyanta egyáltalán nem veszélyes. A komponensekkel azonban körültekintően kell bánni.

   

  • 9. Beszáradt a PUR vagy más műgyanta.


   Különösen a poliuretán gyanta izocianát komponense hajlamos a kikristályosodásra. Egyes esetekben ez megfelelő hőmérsékleten visszafolyósítható. A legcélravezetőbb, ha megfelelő légmentes tárolással védekezünk ez ellen. A gyantáknak a legtöbb esetben nem csak a levegő oxigéntartalma, hanem a nedvesség is az ellensége.

   

  • 10. Kikristályosodott az izocianát.

   A poliuretánok izocianát komponense a levegővel való érintkezés hatására kikristályosodik. Légmentes tárolással ez megelőzhető, amivel lényegesen meghosszabíthatjuk az etarthatósági időt. Néhány típusnál, az elasztomereknék (PUR gumiknál) lehetséges az izocianát újrafolyósítása. Ezt kb. 50 C fokon történő hőkezeléssel érhetjük el.

   

  • 11. Felhabosodott a PUR öntvény.

   A poliuretán gyanta legnagyobb ellensége a víz ill. bármilyen nedvesség. Ha az anyagokat vagy a keverés során a keveréket víz, vízpára éri akkor kémiai reakció alatt szén-dioxid keletkezik. Ez okozza a habosodást, mely egy idő után a kikeményedés során már nem tud az öntvényből eltávozni. Megoldás, hogy száraz szerszámokkal dolgozzunk. Továbbá ároljuk az anyagokat száraz, sötét, hűvös helyen. Lehetőleg vákuum alatt.

   

  • 12. Szállítunk-e nagy mennyiséget?


   Csak kis mennyiséggel foglalkozunk. Nagyobb mennyiségben javasoljuk a gyártótól vagy külföldi gyártó esetében a kizárólagos importőrtől való beszerzést.

   

  • 13. A csomagban nem a rendelt öntőformák vannak.

   Előfordulhat, hogy egy öntőforma felcserélődik. Naponta elég sok csomagot készítünk elő, mely minden figyelem ellénére hibázási lehetőséget is hordoz. Ilyen esetbén kérjük jelezze ügyfélszolgálatunkon és a cserét díjmentesen elvégezzük.

   

  • 14. Hidegben miért nem szállítunk ki csomagpontba?

   Kiszállítunk, de egyes anyagokat nem szívesen ajánljuk. Pl. az epoxigyanta megfagy és ilyenkor tönkremehet. Más anyagokat pl. szilikon ez nem nagyon befolyásol. Téli időszakban a rendelés előtt kérje szakértőnk tanácsát !

   

  • 15. Milyen anyagból készült edényeket, keverőszárat stb. használjunk?

   A polipropilénből vagy polietilénből készült tárgyakhoz, szerszámokhoz nem tapad semmi, ezért ez mindig biztos kiindulópont lehet. Azonban lehetséges, hogy egy adott edény vagy keverőszár nem ebből készül, ill. ebből csak nehezen beszerezhető vagy drága. Érdemes ezt is figyelembe venni és egyszerhasználatos, de olcsó eszközökbe gondolkodni.

   

  • 16. Mit kezdjünk a feleslegessé vált anyagokkal?

   Semmi esetre se dobjuk a szemetesbe. Legjobb megoldás, ha megkeressük a legközelebbi vegyianyag gyűjtőt. Egyébként a maradék de már nem kívánatos, tönkrement, beszennyeződött anyagok komponensét (természetesen az egyébként egymáshoz valókat) bekeverjük. Így már akár a szemetesbe is dobható. A kikeményedett poliuretán, epoxigyanta nem veszélyes!

   

  • 17. Meddig tartható el biztonságosan a PUR ill. az epoxigyanta?

   Cégünk az eltarthatóságot megfelelő tárolás esetén 6 hónapban határozza meg. Tapasztalatunk szerint azonban a vákuumban tartott anyagok akár 2-3 évig is eltarthatók.

   

  • 18. Megrendeltem, előre fizettem, de az áru nem érkezett meg.

   Az áru feladásakor vevőinket emailben értesítjük, melyhez a futárszolgálat szerinti követőkód is megtalálható. Érdemes először az áru hollétét ezzel a kóddal ellenőrizni. Amennyiben nem jár sikerrel, kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat!

   

  • 19. A kikeményedett terméknek nem a várt műszaki tulajdonságait tapasztaljuk.     

   Rossz keverési arány, nem megfelelő hőmérséklet, rossz tárolási körülmények stb. Komplikáltabb esetekben hívja tanácsadónkat!
  paypal A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. stripe_com